Illbruck

Luchtdicht aansluiten van houten gevelelementen

11-11-2017 door Yvonne Woestenburg

Beganegrondvloer

De aansluiting van houten gevelelementen op de vloer moet u bij voorkeur dichten met purschuim. Zorg dat de vloer schoon is, om een goede hechting van het afdichtingsmateriaal te kunnen garanderen. Zet de afdichting zorgvuldig door tot en met de hoeken. Vanwege de werking van HSB-elementen kunt u hiervoor het beste elastisch purschuim gebruiken. De minimale voegbreedte is 10 mm. Voor een uitstekende luchtdichting (klasse 3), kunt u als extra dichting de dampremmende laag vanuit het binnenspouwblad doortrekken naar de begane grondvloer. Plak deze daar af.

 

Bouwmuur of kopgevel

Voor de afdichting van de aansluiting tussen de bouwmuur en het houten gevelelement kunt u verschillende materialen gebruiken: elastisch purschuim, cellenband, tape en kit. Bij woningen met een zware luchtdichtheidseis, bijvoorbeeld wanneer u bouwt volgens de uitgangspunten van Passiefhuis, wordt er vaak voor gekozen de naden af te plakken aan zowel de binnen- als buitenzijde. Zet de afdichting zorgvuldig door tot en met de hoeken. Vanwege de werking van HSB-elementen kunt u hiervoor het beste elastisch purschuim gebruiken De minimale voegbreedte is ten minste 8, maar bij voorkeur 10 mm; de voegdiepte is ten minste 25 mm.

 

Verdiepingsvloer

Gebruik elastisch purschuim of cellenband als afdichting tussen het binnenspouwblad en de verdiepingsvloer. In deze voeg moet u een dichting aanbrengen die de belasting van de vloer niet overdraagt. Breng het purschuim aan met een doseerpistool, zodat u het snijverlies beperkt. Vanwege de werking van HSB-elementen (en kruip van de vloer) kunt u hiervoor het beste elastisch pur-schuim gebruiken. Voor een uitstekende luchtdichting (klasse 3), kunt u als extra dichting de damp remmende laag vanuit het binnenspouwblad doortrekken naar de begane grondvloer. Plak deze daar af.

Dakvoet

Zorg bij het toepassen van een kantgording (muurplaat) dat er een dubbele afdichting aanwezig is: zowel tussen de kantgording en het dak als onder de kantgording.

Tussen kantgording en dak

Gebruik voor de afdichting tussen het dak element en de kantgording cellenband. Breng deze afdichting bij voorkeur aan tegen de aanslaglat, zodat het dichtingsmateriaal niet verschuift bij het plaatsen van de kap.

Onder de kantgording

Onder de kantgording kunt u het beste elastisch purschuim gebruiken. Zorg er bij toepassing van PE-band voor dat u deze goed klemmend aanbrengt.

Voorzie tevens de kopse zijde van de kantgording van afdichtingsmateriaal (compressieband/pur) en houd bij het stellen van de kantgording rekening met deze afdichting.