Illbruck
Luchtdichtheidsmetingen, blowerdoortest en thermografische scans

Sluit een project af met een gedegen controle

Bouwkundig- en/of productadvies?

Neem contact op met:

Jesper van de Laak
Technical Manager

Luchtdichtheidsmetingen, blowerdoortest en thermografische scans

Met het oog op de steeds strengere overheidsrichtlijnen kunt u uw project afsluiten met een gedegen controle. CPG biedt u de mogelijkheid om een blowerdoortest en/of thermografische scan te laten uitvoeren. Deze luchtdichtheidsmetingen worden altijd uitgevoerd door gekwalificeerde personen en vastgelegd in een duidelijk rapport.

Blowerdoortest

De luchtdichtheid van een gebouw kan worden gemeten en gekwantificeerd. Om deze meting uit te voeren, maakt men gebruik van de zogenaamde ‘blowerdoortest’. De blowerdoor is een ventilator die in de luchtdichte schil van het gebouw geïntegreerd wordt (bijvoorbeeld in een deuropening). Om de uitkomst van de meting niet te beïnvloeden moeten alle openingen die in contact staan met de buitenlucht worden gesloten. Met de ventilator worden zes drukverschillen tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw gecreëerd.

Hierna kan men controleren hoe dit drukverschil gelijk kan worden gehouden. De hoeveelheid extra te produceren lucht (overdruk) of de hoeveelheid weg te zuigen lucht (onderdruk) laat zien hoeveel lucht er ontsnapt of aangetrokken wordt langs luchtlekken. Vervolgens worden deze luchtlekken in kaart gebracht, zodat duidelijk is waar de niet-luchtdichte zones zich bevinden. Een blowerdoortest is sinds 2015 verplicht voordat een woning of gebouw wordt opgeleverd.

Thermografische scans

Om luchtlekken (in- en exfiltratie) inzichtelijk te maken wordt een blowerdoortest vaak gecombineerd met een thermografische scan. Dit omdat de warmtebeeldcamera het proces om de luchtlekken zichtbaar te krijgen vereenvoudigd. De combinatie van een blowerdoortest en het opsporen van luchtlekken d.m.v. rookdetectie en een thermografische scan, geeft het beste onderzoekresultaat met betrekking tot de luchtdichtheid van de gebouwschil.

Door luchtdichtheidsmetingen wordt aangetoond of het project goed is uitgevoerd en voldoet aan de wettelijke eisen.

Heeft u een vraag, wilt u meer weten of heeft u advies nodig?

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 32 MB.
  Bouwkundig- en/of productadvies?

  Neem direct contact op met Jesper

  Jesper van de Laak
  Technical Manager

  Laat uw nummer achter en we bellen u terug

  Bouwdetail- en/of projectadvies?

  Neem direct contact op met Knelis

  Laat uw nummer achter en we bellen u terug