Illbruck
Waarom luchtdicht bouwen?

Eén van de pijlers van energiezuinig bouwen

Bouwkundig- en/of productadvies?

Neem contact op met:

Jesper van de Laak
Technical Manager

Om de EPC-norm te behalen is luchtdichting cruciaal; het energieverlies door luchtlekken kan namelijk oplopen tot 30%. De duurzaamheid van een constructie neemt dankzij de bouwfysische principes van het luchtdicht bouwen verder toe. Daarnaast is het ook milieuvriendelijk. De vertrekken in het gebouw bereiken sneller een behaaglijke temperatuur en behouden deze beter. Dit leidt weer tot een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot.

Belangrijke redenen om luchtdicht te bouwen

Luchtdicht bouwen, oftewel het minimaliseren van ongewenste luchtstromen door de gebouwschil, is om een aantal redenen belangrijk:

Vermindering energieverlies

Doordat er geen luchtlekken meer aanwezig zijn in de gebouwschil worden ongewenste luchtstromen voorkomen. De lucht die binnenkomt hoeft dus niet steeds opnieuw opgewarmd (winter) en afgekoeld (zomer) te worden, iets wat veel energie kost.

Comfort

Grote luchtlekken in de gevel kunnen comfortproblemen veroorzaken. Dit betekent concreet dat mensen last hebben van tocht. Door deze luchtlekken te dichten wordt tocht in het gebouw geminimaliseerd.

Voorkomt vochtproblemen door condensatie

Wanneer de constructie niet luchtdicht is, stroomt vochtige binnenlucht de uitwendige scheidingsconstructie in. Op een koude ondergrond kan deze warme binnenlucht gaan condenseren. Dit kan leiden tot vochtschade en vermindert de levensduur van veel bouwelementen.

Waterdicht

Om een waterdichte uitwendige scheidingsconstructie te verkrijgen zijn correct uitgevoerde afdichtingen nodig. Door een zuigende werking, van buiten naar binnen, kan vocht diep in de constructie doordringen met lekkageverschijnselen tot gevolg.

Geluidwering

Een gebrek aan luchtdichtheid kan leiden tot tegenvallende geluidwerende prestaties. Luchtlekken zorgen namelijk voor een verminderde geluidsisolatie, vooral in de hogere tonen.

Bouwdetail- en/of projectadvies?

Neem direct contact op met Knelis

Laat uw nummer achter en we bellen u terug

Bouwkundig- en/of productadvies?

Neem direct contact op met Jesper

Jesper van de Laak
Technical Manager

Laat uw nummer achter en we bellen u terug