Illbruck

Is luchtdicht bouwen ongezond?

23-08-2019 door ywoestenburg

Vaak wordt gedacht dat luchtdicht bouwen ongezond is, omdat er geen ventilatie meer zou plaatsvinden. Er is echter een groot verschil tussen gecontroleerde en ongecontroleerde ventilatie.

Ongecontroleerde ventilatie

Ongecontroleerde ventilatie is de ongewenste in- en exfiltratie van luchtstromen door kieren en naden.  De gevolgen van ongecontroleerde ventilatie zijn:

  • condensatieproblemen (vochtproblemen)
  • energieverlies
  • vermindering wooncomfort
  • negatief effect op de gezondheid
  • verminderde geluidswering

Gecontroleerde ventilatie

Gecontroleerde ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. In een woning wordt veel vocht geproduceerd door douchen, koken, verwarmen, ademen en zweten. Gecontroleerde ventilatie zorgt ervoor dat deze lucht vervangen wordt door verse lucht.

Gecontroleerde ventilatie wordt geregeld door mechanische ventilatie. Een woning met een goed functionerend ventilatiesysteem heeft een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Door niet goed werkende gecontroleerde ventilatie ontstaan er schimmels, vochtophoping en een te hoge concentratie schadelijke gassen (CO2).  Hierdoor kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en  allergieën.

 

Voor een effectief ventilatiesysteem is het belangrijk om ongewenste, ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen: goed gecontroleerde ventilatie is alleen mogelijk als er luchtdicht gebouwd is.