Terug naar bouwdeel daken Contact

Afdichtingsproducten

Het is noodzakelijk luchtdicht te zijn achter de warme zijde om bijvoorbeeld koude buitenlucht niet in contact te laten komen met de warme, vochtige lucht die in het gebouw aanwezig is. Luchtdicht bouwen voorkomt hinderlijke luchtstromen en condensatie en drukt direct de energiekosten.

Schuine daken bestaan in bijna alle gevallen uit prefab dakelementen. Deze elementen zijn opgebouwd uit houten dragers, houten plaatelementen, folies, isolatiematerialen en panlatten.

Hoe meer er met losse elementen gewerkt wordt hoe groter de kans op potentiele luchtlekken. Het is dus belangrijk bij het ontwerp goed in kaart te brengen waar de denkbeeldige luchtdichte lijn zich bevindt.

In veel gevallen zorgt de binnenfolie voor de luchtdichting en is het dus belangrijk deze niet te veel en/of onnodig te doorboren met bevestigingsmaterialen. Ook is het belangrijk om de aansluiting van deze folies goed luchtdicht te ontwerpen en uit te voeren.

  • Betrokken partijen:

Thermografische scans

Kritische aansluitingen zijn nok / muurbalk en openingen in het dak ten behoeve van dakramen, dakkapellen en doorvoeren.

Om luchtlekken inzichtelijk te maken wordt een blowerdoortest vaak gecombineerd met een thermografische scan. Dit omdat de warmtebeeldcamera het proces om te luchtlekken zichtbaar te maken vereenvoudigd.

Luchtlekken kunnen bij een onderdruk in de woning aan de binnenzijde met een thermografische scan zichtbaar gemaakt worden. De luchtlekken zijn zichtbaar als blauwe vlekken.

Productgroepen AfdichtingsproductenCoatings


De nieuwste generatie producten dienen zich inmiddels aan in de markt van het luchtdicht bouwen, te weten coatings. Deze vloeibare producten kunnen middels een gewone kitspuit worden aangebracht en daarna worden verkwast tot een membraan over de voeg heen of indien de voeg klein genoeg is en het oppervlak redelijk vlak kan het ook verspoten worden middels speciale luchtdruk spray pistolen. Het voordeel van deze manier van dichten is de eenvoudige manier van aanbrengen, wat veel tijd bespaart. Ook lastige details rondom b.v. kozijnankers zijn eenvoudig luchtdicht te maken.

Folies

Folies zijn er in vele maten en soorten, waardoor er vrijwel altijd een passende oplossing is voor elk detail. Denk hierbij aan folies met EPDM profielen die in de groeven van kozijnen vooraf aangebracht kunnen worden en folies voorzien van sterk klevende tapes zodat ze direct op (vlakke) ondergronden aangebracht kunnen worden zonder dat er andere producten nodig zijn. Deze laatste oplossing is aan te raden op het moment dat de aangrenzende bouwdelen ruw zijn, zodat d.m.v. folielijm, als een soort egaliseer product, het 100% luchtdicht afwerkt kan worden. Het voordeel van folies is ook de eenvoud en het vaak binnen afwerken waardoor weersinvloeden veel minder zijn en ook de planning van de metselaar geen vertraging oploopt.

Dampdichte folies

Dampdichte folies, voorkomen het binnendringen van vochtige lucht in geïsoleerde dak- en gevelconstructies en verbeteren de luchtdichtheid.

  • Waterdicht en dampdicht membraan.
  • Gewapend
  • Warmte-isolerend


Butyltapes


Een oplossing die al een lange tijd meegaat, mede omdat het een goede duurzame manier van afdichten is, zijn butyltapes. Deze tape bestaat uit een lijmlaag van butyl, vaak ongeveer 0,8mm dik, die voorzien is van een PE kruislaminaat en aluminium zwart gepoedercoate afwerking. Dit maakt de tape UV bestendig en door de goede en duurzame hechting van de butyl een zeer robuuste afdichting. Veelal is de butyltape aan de spouwzijde aangebracht, denk aan kieren van vloer/gevel aansluitingen, rondom stelkozijn, etc. Wel dient er op zuigende ondergronden een primer aangebracht te worden, om te voorkomen dat de ondergrond de duurzame verlijming van de butyl teniet doet.

Purschuimen


Een in Nederland graag geziene oplossing voor luchtdichting is purschuim. Dit is echter ook de meest voorkomende “fout”, want ondanks de snelle en eenvoudige verwerking en goede vullende eigenschappen van het purschuim is het van belang om te weten of de voeg beweegt en of de voeg voldoende afmeting heeft om het schuim ook zijn dichtingseigenschappen te laten hebben. Men kan ervan uitgaan dat vrijwel alle kieren in de gevel bewegen en een elastisch schuim dus een eis is om het geen tijdelijke dichting te laten zijn. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat de elastische PUR wel bewegingen kan opvangen, maar dit (net als bij een kit) er wel voldoende “body” aanwezig moet zijn om dit duurzaam te kunnen volhouden. Minimale voegafmeting is 10mm breed en 40mm diep. Om elastisch schuim in te zetten als enige luchtdichting dient men er rekening mee te houden dat deze vulling rondgaand en ononderbroken om het element moet worden aangebracht. Stelplaatjes, wiggen en montageankers onderbreken de luchtdichte lijn rondom een element al snel en het aanbrengen zal dan met de nodige aandacht en precisie moeten gebeuren.

Geïmpregneerde schuimbanden


Deze banden worden vaak ingezet om tot een luchtdichting te komen, maar in basis zijn deze ontwikkeld voor slagregendichting. Het risico van het kiezen voor dit soort opencellig materiaal is dat er één maatvoering wordt aangebracht terwijl de kier waar het materiaal in verdwijnt een wijd uiteenlopende afmeting heeft. Bij voldoende compressie heeft het schuimband een redelijke luchtdichting, Deze neemt echter snel af zodra het band meer en meer de kans krijgt om uit te zetten. Het is dus van essentieel belang om te weten wat de maatvoeringen zijn (vaak wijken de maatvoeringen in werkelijkheid af van wat op tekening staat aangegeven) en bij verschillende maatvoeringen ook verschillende maatvoeringen schuimbanden te gebruiken.
In de hoeken van het element dient het bandje met “een lusje” te worden aangebracht om zodoende voldoende materiaal in de hoeken te verkrijgen om een dichting te waarborgen.
Stelplaatjes, wiggen en montageankers onderbreken de dichtingslijn rondom een element al snel.
Ook kan het band verplaatsen of “omklappen” als het voor de positionering van het element al teveel is uitgezet. Om enkel met een geïmpregneerd schuimband een luchtdichting aan te brengen moet men niet in de veel gebruikte standaard maten zoeken ( 15 tot 20mm breed) , maar in de bredere en speciaal hiervoor ontwikkelde schuimbanden.

Kitten


Een elastische kit is net als elastisch purschuim een prima product om af te dichten, maar wel onder voorwaarden. Ook hier is een minimale voegafmeting van belang, namelijk 4mm breed en 6mm diep. Echter, vaak is deze afmeting al te klein om de beweging die te verwachten valt bij de desbetreffende voeg op te vangen. Veelal zie je dat de kitvoeg ca. 8-10mm breed moet zijn om binnen zijn grens van vaak 25% elasticiteit te blijven. Wel is kit in tegenstelling tot PUR een visuele oplossing. Een veel voorkomende verkeerde toepassing van kit is rondom kunststof of aluminium kozijnprofielen, waar de kit op een heel klein “pootje” van het kozijnprofiel moet aanhechten. Dit leidt vaak tot het loslaten van de kit op het moment dat er spanning op het hechtvlak komt te staan door het uitzetten of krimpen van het profiel.

Profielen

Profielen kunnen zorgen voor een luchtdichte aansluiting. Het Luchtdichte Schroefprofiel sluit met de "zachte" uiteinden niet-luchtdichte aangesloten bouwdelen zoals nok, hoekkeper en muurplaat, alsnog luchtdicht af. Het Luchtdichte kitprofiel is geschikt om in elke gewenste hoek een luchtdichte aansluiting te realiseren

  • Luchtdichte afsluiting
  • Energiebesparing: draagt bij aan verbetering energielabel woning
  • Verbetert het binnenklimaat
  • Voorkomt vochtschade (houtrot/schimmel)
  • Ook achteraf toe te passen